В Златица отбелязаха Спасовден

 

Днес – 13 юни, на големия християнски празник Възнесение Господне или Спасоведен, по традиция, в местността «Спасово кладенче» край Златица, жители и гости на града отбелязаха празника. Множество вярващи влязоха в храма «Свето Възнесение Господне», за да запалят свещ за здраве. Отец Йордан отслужи тържествена света литургия, освети водата, която беше раздадена на миряните.

Този празник е подвижен и винаги се пада в четвъртък, 40 дни след Великден. Нарича се Спасовден (Денят на Спасителя), защото с Христовото Възнесение се завършва актът на човешкото спасение. Според поверието, в този ден водата от извора е лечебна и помага на страдащи от различни болести. Затова златичани и гости си наляха от лечебната вода на Спасовото кладенче, с надеждата да им донесе здраве и изцеление.

За празника община Златица приготви традиционният курбан, от който по-късно присъстващите имаха възможността да опитат. Главен майстор беше Николай Ненов.

На място много от празнуващите се възползваха и от разположената бира-скара. Под сенките на вековните дървета празнуващите се събраха на раздумка.

Днес имен ден празнуват Спас, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска и техните производни. Честит празник!

Публикувана на: 2024-06-13
Добавена от: Иванка Господинова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"