2019.09.17
вторник
02:11
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
В Копривщица отбелязаха деня на Свети Илия

В Копривщица отбелязаха деня на Свети Илия

И тази година малка група ентусиасти от Копривщица спазиха обичая и почетоха Свети пророк Илия. Православните християни почитат светеца като  повелител на дъжда и мълниите.

Според легендата пророк Илия с молитва спрял дъждовете за три години и половина. След като неговият жертвен агнец бил изгорен от падналия от небето огън, обилен дъжд напоил земята. Св. Илия пророкувал 25 години и край река Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

Групата копривщенци постави малка иконка  на светеца на естествения олтар и се помоли за здраве и благоденствие  под тържествения звън на църковните камбани. Всяка година на този ден се приготвя курбан. В Копривщица традицията повелява курбанът да бъде на мястото, където е паднала последната мълния за годината.

 

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2018-07-26 15:26
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"