2019.07.22
понеделник
01:15
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
Спря автобусният транспорт за София

Спря автобусният транспорт за София

В последните дни проблемът с автобусните превози от района до София и обратно стана сериозен. По този повод кметът на община Пирдоп Ангел Геров свика пресконференция за местните медии.

Пред журналистите Геров заяви притеснението си от факта, че почти всички превозвачи спряха изпълнението на автобусните си разписания. Към днешна дата единствената линия, която се изпълнява е в 18:20 ч. от Пирдоп за София

и в 12:00 ч. от София за Пирдоп. Това разписание далеч не удовлетворява пътниците, особено работещите в столицата. Другата линия, която ще се изпълнява, след отстраняването на технически проблеми, е тази в 09:25 ч. от Пирдоп до София и в 17:00 ч. от София до Пирдоп.

Ангел Геров: Фирмите, които имаха договори за изпълняване на обществен транспорт от Републиканска транспортна схема, бих я нарекъл Средногорие – София, тъй като касае целия наш район, една по една отказват да возят и прекратяват едностранно своите договори с общините възложител. И тук стигаме до проблема от къде се случиха тези неща. От началото на 2019 година със промените, които бяха извършени в наредбите за обществен транспорт, вече дотирането от страна на държавата практически го няма.

Кметът Геров подчерта, че община Пирдоп не е възложител на нито една автобусна линия, защото по закон възложител е населено място, което е начална или крайна точка. Градоначалникът отбеляза също, че законите в държавата не позволяват общините да дофинансират автобусните превози извън територията на съответната община. В тази връзка община Пирдоп е предприела мерки за осигуряване на връзка на гражданите си с железопътния транспорт като вътрешните линии в района преминават през гарата в Пирдоп. Паралелно с това са изпратени редица писма до отговорните държавни институции, но без отговор.

Ангел Геров: Местната линия, сутрин която тръгва в 07:20 часа от Антон, в  07:30 часа е в Душанци, за да има все пак някакъв транспорт към София, тъй като в момента сутрин нямаме нито един автобус за София, автобуса ще минава през гара Пирдоп, за да може да бъде направена връзка с влака в 08:18 часа и да може желаещите да пътуват за София да имат някакъв осигурен транспорт до град София. На 28 февруари, това писмо беше подписано и изпратено до Министър –председателя и другите двама министри за решаване на проблема, до момента нямаме никакъв отговор. Недоумение буди, защо държавата игнорира това нещо, но.... Провели сме разговор с трима превозвачи, очакваме тяхния отговор, като сме отишли на минимума, който може да се случи на този етап. Да се изпълнява маршрутно разписание – 06:30 часа от Копривщица посока София и след това връщането на този автобус да става 17:30 часа от София към Копривщица. Очакваме да видим тяхните предложения и тогава ще дадем повече информация. Търсиме вариант, защото хората страдат и търсят отговор от общината.

Затова кметът заяви категорично, че ако до десет дни не се стигне до решение с превозвачи, общината ще предприеме мерки за еднолично осигуряване на маршрутни разписания от и до София. В тази връзка Геров отправи призив към гражданите за още малко търпение.

Пълният запис от пресконференцията може да гледате веднага след новините в рубриката „Интервю на седмицата” или на интернет платформата на медията.

 

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Дата: 2019-03-12 16:40
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"