Представена беше книгата "Героите на Средногорието" в Златица

2019-12-02 16:46
 

На 29 ноември в малката зала на читалище "Христо Смиренски" в Златица беше представена книгата "Героите на Средногорието". Залата на читалището се изпълни до краен предел от желаещи да научат повече за съдържанието на книгата. Сред гостите бяха представители на ръководствата на едрия бизнес, директори от учебните заведения в района, кметове и общински съветници от Средногорието, много общественици, интелектуалци и граждани. Всички те станаха свидетели на едно изключително добре подготвено и представено събитие.

Началото беше дадено на площада пред читалището, където Марчинг-бенда изпълни патриотични песни и военни маршове. В залата Тодор Цачев и Ивайла Цачева изпълниха "Къде си, вярна, ти любов народна" на саксофон и пиано. Представители на клуб "Съхрани българското" към ПГ "Златица" представиха кратка програма пред публиката.

Книгата "Героите на Средногорието" е издадена по идея на инж.Илия Гърков. Той сподели за "Средногорие Медия", че докато е стоял до паметника на загиналите златичани през 2016 година, се е замислил за всички жертви от Средногорието, кои са те, какви са били и така му е хрумнала идеята за съдържанието на книгата. В последствие се свързва с д.и.н. Иван Иванов, който се ангажира със събирането и обработването на информацията за изданието. Издател на книгата е издателската къща на златичанина Христо Ковачев.

„Героите на Средногорието” е посветена на загиналите 1065 войници и офицери от района на Средногорието в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Представянето на книгата в Златица е свързано с отбелязването на 100 години от подписването на срамния Ньойски договор, с който са обезсмислени хилядите жертви на българската армия.

Пред аудиторията за книгата говориха д.и.н. Иван Иванов, проф. к.и.н. Трендафил Митев, д-р Тодоракова от Държавна агенция "Архиви" и проф. д.и.н. Владимир Митев. Родственик на Георги Генчев от Пирдоп разказа спомени за участието му в събитията от онези времена.

Изключително емоционален личен разказ направи Ивайло Кунев, бизнес консултант и съиздател на книгата, който разказа случка между него и един английски генерал, случила се преди години на едно летище, някъде в Германия. Затрогващия му разказ просълзи присъстващите.

Всички гости получиха екземпляр от "Героите на Средногорието". Книгата ще бъде дарена и за всички библиотеки в района на Средногорието. Събитието завърши с коктейл.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"