Най-високата средна заплата е в община Челопеч

2020-02-14 15:39
 

Най-високата средна месечна заплата в България за 2018 година е отчетена в община Челопеч, съобщава Институтът за пазарна икономика. Според данните средната работна заплата в община Челопеч е 2 178 лева. В класацията следват общините Козлодуй и Раднево. На четвърто място в България се нарежда община Пирдоп със средна брутна работна заплата от 1 796 лева. София е чак на 8-мо място в страната. Класацията до топ 10 завършва с община Панагюрище, където средната заплата е  1 445 лева.

От Института за пазарна икономика извеждат извода, че високите заплати са в големите икономически центрове и тяхната периферия – особено периферните общини на София и Варна, в минната индустрия и съответно в малките общини от Средногорието, както и в общини с големи енергийни предприятия.

В община Челопеч, която е с най-високата брутна средна работна заплата в страната живеят около 1700 жители (по данни от Уикипедия). Средната брутна работна заплата в общинската администрация за 2018 година е била 1047 лева. Медията не разполага с информация за размера на средната заплата в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ за същия период, но се предполага, че тя е определяща за размера на средната брутна работна заплата в цялата община.

В община Пирдоп, която се нарежда на 4-то място в класацията със средна брутна работна заплата от 1796 лева живеят около 7500 човека  (по данни от Уикипедия). В общинската администрация средната брутна работна заплата за 2018 година е била 786 лева. Според източници на „Средногорие Медия“ и според условията на договора за колективно договаряне средната работна заплата в „Аурубис“ е около и над 2500 лева. В община Пирдоп има и множество други фирми, които извършват подизпълнителска дейност и също осигуряват високи доходи за служителите си. Всички тези доходи формират високия размер на средната брутна работна заплата на територията на община Пирдоп.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"