Министърът на образованието посети Средногорието

2019-05-14 17:12
 

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев направи двудневно работно посещение в района на Средногорието. Министърът е придружен от началника на РУО София област Росица Иванова и началника на пресцентъра на МОН.

Посещението започна с визита в "Аурубис България", осъществена по покана на компанията. Целта на посещението е работна дискусия по въпросите на дуалното обучение, стажантските и практикантски програми, инвестиции в развойна дейност и технологии, предизвикателства пред образованието в региона на Средногорието. Припомняме, че „Аурубис България“ заедно с още партньори от региона активно подпомагат въвеждането на дуалното обучение. В Софийска област действат две паралелки за дуално обучение – една в АТПГ-Златица и една в Елин Пелин.

По време на визитата министърът се срещна с местните медии.

Изпълнителният директор на „Аурубис“ Тим Курт подчерта в изказването си, че компанията подкрепя целия обучителен цикъл – от детските градини през професионалното обучение до университетското образование.

Тим Курт: Не говорим само за единично посещение. Това посещение е част от един процес на взаимодействие, в който ние взаимно да търсим по–добри методи и подходи за развитието на образованието в България, така че кадрите да могат да бъдат реализирани.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев направи кратка ретроспекция на усилията на министерството за въвеждането на професионалното образование. Той съобщи, че дуалното образование се развива много добре в региона и дуалната форма на обучение започва да се налага на много места в страната.

Красимир Вълчев: Днес и утре съм на посещение в този край. Ще посетя шест общини освен «Аурубис». До сега съм посетил 89 общини. Във всяка една обищина, която посетя, правя среща с образователната общност, така че не просто посещавам едно училище или детска градина, а се опитвам да се срещна със хората от системата и да поговорим по текущите проблеми. Тук акцент, също така, ми е професионалното образование. В програмата ми е включено, както видяхте, посещение в «Аурубис». Поздравявам предприятието за активните политики, които имат в областта на образованието, квалификационните програми, стажантските програми, политиките на корпоративна социална отговорност и най-вече за това, че с АТПГ в гр. Златица  осъществяват дуално обучение. Това е и една от причините да посетя предприятието, може би единадесетото предприятие, което осъществява обучение в дуална форма, което посещавам.

В края на работната среща Тим Курт подари на министър Вълчев медна монета и книгата „Медното сърце на България“. Министърът продължи посещението си с визита в СУ „Саво Савов“ в Пирдоп. Днес министър Вълчев посети СУ „Любен Каравелов“ в гр.Копривщица. По стара традиция той бе посрещнат с хляб и мед. На срещата той направи обзор на състоянието на училищното образование и значението на системата, целяща  да постигне максимума в образованието на всяко дете.  Обсъдена беше важността за взаимодействие между родители и учители във възпитателната дейност. Вълчев сподели, че се работи в насока за увеличаване финансирането на защитените училища и по-пълноценно използване на ресурсните учители и психолози при деца със СОП. Директорът на училището Бойка Дюлгярова  разказа за успешните проекти на училището, добрите практики, постиженията в спорта и учебната дейност. Сподели също и бъдещите проекти на училището. Учителите споделиха и опита си в приложението на сугестопедията - образователна методика, която съчетава в себе си педагогика, психология и изкуство. Директорът на училището подчерта, че част от учителите повишават своята квалификация в областта на Арт терапията. Министърът сподели ,че училището в Копривщица, като архитектура, е най-добро в района. 95 % от класните стаи са интерактивни с мултимедия. След срещата –разговор министърът посети класните стаи и поздрави учениците . Той бе придружен от Росица Иванова и кмета Генчо Герданов. Обиколката на министъра продължи и в други учебни заведение в района.

Гледайте повече за визитата в рубриката „Интервю на седмицата“, веднага след информационните емисии.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Документален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Научно-популярен филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Научно-популярен филм
 • 20:40 - Информациона емисия
 • 20:50 - Научно-популярен филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Документален филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"