2019.08.22
четвъртък
21:50
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
Копривщенци отбелязаха 60 години от откриването на къща-музей Д.Дебелянов

Копривщенци отбелязаха 60 години от откриването на къща-музей Д.Дебелянов

Копривщенската общественост отбеляза 60-годишнината от откриването на къща-музей Димчо Дебелянов. Събитието беше организирано от Дирекция на музеите. Директорът на музеите Кунка Неделева приветства присъстващите и представи училищния духов оркестър, който откри честването.  С едноминутно мълчание беше почетена паметта на бивши директори на Дирекция на музеите и уредници, отдали част от живота си в служба на музея.

На събитието присъстваха кметът на общината Генчо Герданов, свещеник Богомил Читалов, поетът Георги Киров – първи носител на националната награда с името на поета, Кети Кирова – заместник председател на УС на „Елаците Мед“, бившите уредници на музея - Славимир Генчев и Малинка Карабабалиева, професори, сродници на поета и  близки родственици на работилите специалисти по изграждане на музейната експозиция, които разказаха свои спомени. 

В словото си Кунка Неделева отбеляза  приноса на всички музейни специалисти, работили по създаването и обновяването на експозицията. Бяха прочетени поздравителни адреси от  Националния литературен музей и „Дънди Прешъс Металс Челопеч”. Кметът на града поздрави екипа на Дирекция на музеите и изпълни Димчовото стихотворение „На себе си“. Уредникът на музея Дойчо Иванов направи кратка ретроспекция на историята на музея. Ученици от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив,  с преподавател Зоя Капон, изнесоха поетичен спектакъл. В края на събитието Гео Кукудов - син на професор Райна Кацарова–Кукудова, сподели, че докато има такива деца и учители - България ще пребъде.

 

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2018-10-08 16:22
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"