2019.09.17
вторник
02:12
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
Карлиево иска референдум за отделяне от община Златица

Карлиево иска референдум за отделяне от община Златица

Инициативен комитет от с.Карлиево, съставен от Наталия Ангелова, Надка Димитрова и Атанас Атанасов, през месец август внесе в деловодството на община Златица искане за започване на процедура за провеждане на референдум за отделянето на село Карлиево от юрисдикцията на община Златица и преминаването му към община Челопеч.

На 10 септември в читалищния салон на село Карлиево се проведе среща с жителите му за обсъждане на намеренията за провеждане на референдум. Присъстваха кметът на община Златица Магдалена Иванова, председателят на ОбС-Златица Димитринка Савовска, общинските съветници Герасимова и Димитров, кметският наместник Ненко Миндилов и около 40-50 жители на селото. Гости на срещата бяха кметът на община Челопеч Алекси Кесяков и председателят на ОбС-Челопеч Николай Николов.

Срещата беше открита от Димитринка Савовска, която даде думата на представителите на инициативния комитет да изложат мотивите си за искането за провеждане на референдум. Надка Димитрова и Наталия Ангелова заявиха, че повод за искането им за отделяне от община Златица са множество недобре уредени въпроси като проблеми с водата и канализацията на селото, слабото финансиране на културни мероприятия, по-лошите условия за бизнес в селото, както и по-добрите социални пакети за болни и социално слаби в Челопеч, по-ниските данъци и такси, осигурените безплатни здравни грижи, помощи за новородени деца, екскурзии за пенсионери и други.

Кметът Магдалена Иванова оспори повечето от изложените мотиви, давайки примери за ниските данъци, асфалтираните улици в селото, сменения водопровод, новия пенсионерски клуб и други придобивки, направени от община Златица в последните години. Тя изрази разочарованието си от намеренията на карлиевчани за отделяне от община Златица.

Дискусията продължи с множество въпроси към кмета Магдалена Иванова и отговорите й. В края на срещата думата беше дадена и на кмета на община Челопеч Алекси Кесяков. Той благодари на инициативния комитет от Карлиево за това, че имат такова високо доверие в ръководството и администрацията на община Челопеч. Кесяков заяви, че ако карлиевчани решат след референдум да преминат към община Челопеч – те ще бъдат приети и промяна в селото ще има, но ги предупреди да нямат очаквания за водопад от финансови облаги. Кметът също предупреди, че в община Челопеч има множество правила, които наистина се спазват и ако карлиевчани станат част от общината, всички тези правила ще трябва да се спазват и от тях.

Срещата завърши с уговорката, че предстоят още срещи, дискусии и много организационна работа до провеждането на референдум.

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Дата: 2019-09-11 17:25
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"