„Дивата сцена” в Челопеч със зрелищно шоу

2018-07-30 17:35
 

На 27 и 28 юли се проведе второто издание на „Дивата сцена” - Челопеч 2018. Вторият национален турнир по народни борби  се проведе в парк „Корминеш” край селото. Организатори на събитието бяха община Челопеч и фондация "Българе". В борбите взеха участие 24-ма състезатели от цяла България, като повечето от тях са бивши медалисти, многократни национални шампиони, световни и европейски шампиони или носители на олимпийски медали.

Начало на събитието беше дадено с невероятно изпълнение на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Водещ на борбите беше Стефан Иванов. Той приветства публиката и покани на сцената кмета на Челопеч Алекси Кесяков и продуцента на ансамбъл „Българе” Христо Димитров. Те официално откриха турнира и получиха подаръци от Христо Маринов, председател на българската федерация по борба и Валентин Райчев, генерален секретар на федерацията по борба.

Под съпровода на Етрополската духова музика бяха представени всичките 24-ма борци от всички краища на България.

Състезателите премериха сили в три категории: средна – до 70 кг., тежка – до 90 кг. и  „баш” – над 90 кг. Според регламента борците се борят без почивка до туш. В случай, че не може да бъде излъчен победител в рамките на редовното време, борбата продължава до отбелязване на точка, изнасяне на противника извън тепиха или туш. За правилното протичане на борбите следяха съдиите Никола Николов, Иван Костадинов и главен съдия Петър Дойнов. Борбите протичаха под съпровода на зурни от гр. Петрич с ръководител Михото и Етрополската духова музика.

След провелите се четвърт финали  и полуфинали публиката имаше удоволствието да се наслади на спектакъла „Осмото чудо” на НФА „Българе”.

Вторият ден от турнира по народни борби започна с изпълнението на „100 каба гайди” с ръководител Тодор Тодоров. Преди същинския финал се проведоха борбите за почетното трето и четвърто място в съответните категории.

Изненада за публиката бяха две млади надежди на българските народни борби – Станислав Ненов и Кристиян Петков от спортен клуб „Стоян Николов“ – Златица. За първи път и по изключение на тепиха премериха сили и жени. Оспорваната и атрактивна борба беше между Мария Оряшкова и Даяна Пешева.

Преди същинските финали публиката имаше възможността да се наслади на изпълненията на ансамбъл „Българе” със солистка Албена Вескова и на човека-оркерстър Веселин Кузмов. 

На финала в категорията до 70 кг. сили премериха Станко Инджов и Христо Енчев. След оспорвана и атрактивна борба победител в тази категория стана Станко Инджов. Той беше награден от Христо Димитров. В тежката категория до 90 кг. се бориха Мирослав Гешев и Явор Янакиев. След зрелищна борба почетното първо място в тази категория зае Мирослав Гешев. Той беше награден от Мария Оряшкова. В категория „Баш” - над 90 кг. на тепиха премериха сили Драгомир Стойчев и Димитър Кумчев. След оспорван зрелищен двубой първото място зае Димитър Кумчев. Димитър за втора поредна година печели престижното първо място.

На втория национален турнир по народни борби „Дивата сцена” беше връчена за първи път и специална награда на публиката. С нея се закичи Драгомир Стойчев. Тя му беше връчена от Алекси Кесяков и Христо Димитров.

С това второто издание на турнира беше официално закрито от организаторите. За финал на събитието се изви дълго българско хоро.

 

 

Добавена от: Иванка Господинова Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"