Чуждестранни студенти посетиха «Аурубис България»

2019-06-19 16:17
 

На 19 юни студенти и преподаватели от Федералния технически университет в Цюрих, Швейцария бяха на посещение в завода на "Аурубис България".

Групата беше от 19 студенти от седем държави - Швейцария, Дания, Русия, САЩ, Великобритания, Сърбия и Франция, водени от д-р Албрехт Куадт от катедрата по Минерални ресурси на университета в Цюрих.

Тази година заводът на "Аурубис България" е включен в програмата за практическо обучение на швейцарските студенти. Посещението се организира и със съдействието на университета "Аристотел" в Солун и Института по геология към БАН.

Младежите направиха обиколка и се запознаха с естеството на работа в обогатителната фабрика, в различни лаборатории, в центъра за развойна дейност, запознаха се с проекта за охлаждане на шлака и други. Повече за обиколката разказа Милен Кадийски – ръководител „Научни изследвания и развитие”.

Милен Кадийски: За сега имаха възможност да чуят презентация за компанията, след което посетихме отдела за „Изследване и развитие” и отдел „Аналитични лаборатории” в компанията. Предстои да отидем на посещение в обогатителната фабрика и разбира се да си направим някоя хубава снимка от хвостохранилището, което ни дава възможност за една добра панорама.

Ръководителят на студентите Албрехт Куадт разказа за проектите на университета, които ръководи през годините.

Албрехт Куадт: Тази година организирахме посещение в България и в Гърция, защото България има действащи мини, действащи находища, където студентите могат да влязат да видят суровия материал, скалите които съдържат рудата. След това да отидат на следващото ниво в процеса – обогатяването им чрез флотация и най–накрая последната стъпка ги води тук в „Аурубис” България, където те виждат вече готовото производство  на чиста мед. Това за тях е уникален шанс да проследят този процес.

Швейцарският студент Жан-Марк Бенц сподели впечатленията си от посещението в компанията.

Жан-Марк Бенц: Впечатли ме посещението на лабораториите в „Аналитичния” отдел и „Изследване и развитие”. Впечатлен съм от факта, че получават проби  и от чужбина и успяват да анализират много сложни материали.  

В няколкодневната визита на делегацията в района са включени още рудничните компании „Дънди Прешъс Металс Челопеч” и „Елаците-Мед”.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Документален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Научно-популярен филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Научно-популярен филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Научно-популярен филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Документален филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"