ВиК в Златица се борят с остарелия водопровод

 

От около две седмици в долната част на Златица хората често оставаха без вода. Това сигнализираха телевизията живущите там. Почти ежедневни разкопки от служители на ВиК дружеството по улица «Медет» и околните улици, та чак до околовръстния път, оставаха домакинствата без вода. По този повод «Средногорие Медия» потърси началника на ВиК дружеството там Наско Фотев. По думите му проблемът датира отдавна, но от около две седмици се е задълбочил, заради така наречените «скрити аварии».

Наско Фотев – началник на ВиК-Златица: „Проблемът датира от много отдавна. Основното е старата водопроводна мрежа, но тя е стара в целия град. Там проблемът се получи преди две седмици, на улица „Медет”, главен клон 2. Оказа се, че има скрита авария, която ни отне доста време да я намерим, къде е самата авария. Викахме от София лаборатория да търси къде е. Това е доста трудно, защото водопроводът е етернитов и трудно се намира и се наложи да предприемем действия по локализиране на аварията в отделни участъци. Копаем на едно място, затапваме, виждаме има ли налягане, копаем на друго място, затапваме, виждаме има ли налягане и така в рамките на една седмица на улица „Медет”, в района на автосервиза, локализирахме къде е аварията. Оказа се, че цялата тръба е разцепена по продължение от долната страна и водата изтича и влиза някъде в канала.”

Последват още няколко подобни аварии на други места по същия водопровод и отново локализиране на мястото докато се стига чак до околовръстния път.

Наско Фотев – началник на ВиК-Златица: „След като направихме тази авария в петък, в съботата сутринта водопроводът се разцепи на един метър по-надолу, на същия водопровод под същата авария. Следващата седмица, на другия клон малко по-надолу на улица „Медет”, в района под околовръстното шосе и няколко къщи над околовръстното, и там водата много намаля, даже в някои къщи почти спря и започнахме по същия метод да търсим.”

Фотев съобщи още, че такива аварии има всяка година, особено лятото. През месеците юли и август миналата година е имало над 25 аварии месечно. Сега за две седмици са станали около 15 аварии.

Междувремено служителите на ВиК дружеството са отстранявали течове и от горната част на Златица. Фотев заяви, че с отстраняването на авариите сега, проблемът все още не е решен.

Наско Фотев – началник на ВиК-Златица: „Искам да кажа, че проблемът няма да се реши с това нещо, защото, както казах – ние на едно място правим аварията, в момента, в който я направим не е гаранция, че на следващия ден по същия водопровод 2 метра по-надолу или 2 метра по-нагоре, на съседната улица няма да възникне друга авария, защото водопроводът е много стар, той е правен още преди аз да се родя, по мои сведения.”

 

Началникът Фотев благодари на кмета на община Златица за съдействието и на частна фирма, която е помогнала безвъзмездно с техника и хора.

Цялото интервю може да гледате след новините в предаването «Тема на седмицата».

Публикувана на: 2021-07-16
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Документален филм
 • 17:50 - Научно-популярен филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Документален филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"