В Копривщица посрещнаха Възкресение Христово

 

На Разпети петък, в църквата „Успение Богородично“, в Копривщица през целия ден гостите и гражданите на града се покланяха на Христовата саможертва в името на спасението на човешкия род.  Те целуваха плащеницата, поставяха цветя и се провираха под нея. На вечерното опело пред плащеницата, за първи път, към двата хора се присъединиха и малки песнопойци. След обиколката  на храма с плащеницата, свещеник Богомил Читалов благослови миряните и раздаде цветята от плащеницата за здраве.

Малко преди полунощ в събота църквата се изпълни с вярващи, дошли да си вземат от благодатния огън в очакване на Възкресението. В полунощ църковните камбани забиха тържествено. Свещеник Богомил възвести  Възкресение Христово и  християните се поздравиха. Тържествената Божествена литургия  продължи до късно след полунощ, а миряните оставиха своите дарове в църквата пред святата икона.

В късния следобед на Великден на площад „20 април“ читалище “Хаджи Ненчо Палавеев“ представи богата музикална програма посветена на двата големи християнски празника Великден и Гергьовден. На сцената се изявиха самодейците от певческа група „Копришки бисери“ с ръководител Иванка Личева, младата и талантлива надежда в народното пеене Нелина Орашъкова, детско-юношески танцов състав „Копривщенчета“ с ръководител Димитрина Орашъкова и гостуващата певица Дария Пискова. Артистичният секретар на читалището поздрави присъстващите с празника и представи гостуващата певица, около която се изви тежко българско хоро. Празникът продължи с народно веселие.

 

Публикувана на: 2024-05-07
Добавена от: Елена Чумпова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"