В Челопеч организираха конкурс за местни винопроизводители

 

На 14 февруари, в деня на виното и лозаря – Трифон Зарезан по стар стил, в Челопеч се състоя тематично тържество-конкурс за най-добър местен винар. Събитието беше организирано от читалище „Труд и постоянство” в селото.

В клуба към културната институция се събраха множество местни майстори на домашното вино, читалищни деятели, жители и гости. В конкурса  „Най- доброто домашно бяло и червено вино”, който се провежда за първи път в Челопеч, взеха участие 10 местни винопроизводители с 15 мостри на бели и червени  вина, собствено производство. Дегустационната комисия беше в състав Емил Бабачев, Александрина  Златанова и  Стоян Маджаров. Задачата на журито беше да дегустира вината и да определи победителите. Бяха предвидени специални грамоти и предметни награди за победителите, както и поощрителни награди за всички участници. Докато комисията дегустираше, домакините представиха пред присъстващите подробности около празника Трифон Зарезан и любопитни факти за виното от древни времена. Беше изпълнен и ритуал по поливане с вино на лозови пръчки с благословия и наричане за берекет и голям урожай.

Присъстващите бяха поздравени от гайдарски състав „Челопешки полъх” с ръководител Стоян Маджаров. Гайдарите приповдигнаха настроението на всички с умелото си изпълнение, в което се включи и самият Маджаров. Докато журито оценяваше мострите, гостите се почерпиха с червено вино и домашни мезета.

За майстор винар беше обявен  Борислав Владимиров с бяло вино от винен сорт грозде брестовица и булгар.

Второ място беше присъдено на Сергей Малинов с червено вино произведено от винен сорт грозде мерло, широка мелнишка и сензо.

Трето  място заслужи Димитър Патев с червено вино, произведено от винен сорт грозде - каберне.

Празникът продължи с почерпка и много настроение. Организаторите имат намерение конкурсът да се превърне в традиция и да бъде разширен до регионален.

 

Публикувана на: 2024-02-15
Добавена от: Иванка Господинова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален филм
  • 20:30 - Игрален филм
  • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"