Ремонтират се тротоари на улици в Златица. Жители оспорват качеството

2020-05-08 18:06
 

Продължават ремонтните дейности по улица „Розова долина” в град Златица.

Припомняме, че след спечелен проект общината започна основен ремонт на три улици в града, включително тази улица. Стана ясно, че в проекта не е включен ремонт на тротоарните площи, което предизвика негодуванието на живущите там. Последваха срещи на граждани с ръководството на общината. Бяха потърсени варианти за обезпечаването на ремонта и на тротоарите. На последното заседание на ОбС-Златица съветниците дадоха съгласие за заделянето на поисканите 15 хил.лв. от бюджета за ремонт на тротоарите. По думите на кмета Генов сумата е достатъчна за материалното обезпечаване на ремонта.

Стоян Генов – кмет на община Златица: “Намираме се на улица “Розова долина”. Това е първата улица от проекта на община Златица за рехабилитация на общински улици. Улицата е почти пред асфалтиране. След това предстои да продължим със “Софийско шосе” и “Владислав Варненчик”.

Репортер: “С какво финансиране е проектът?”

Иванка Ангелова – главен експерт в община Златица: “Държавен фонд “Земеделие”

Репортер: “На каква стойност?”

Иванка Ангелова – главен експерт в община Златица: “Около 1,3 милиона лева - 1,278 млн.лв. за трите улици - Рехабилитация и реконструкция на улици в гр.Златица.”

Репортер: “А тук имаше проблем сред хората, за това, че ремонтът на тротоарите не е включен в този проект. Кмете, кажете ни какво точно решихте и какво ще предприемете?”

Стоян Генов – кмет на община Златица: “Да, така беше. Тротоарите не са включени в самия проект, само асфалтовата настилка. Проведохме една среща с жителите тук в региона, на която дискутирахме този въпрос и потърсихме начин да направим така, че улицата да има завършен вид. Те бяха прави. Поставих пред нас въпроса за това, че улицата трябва да има и тротоари. С обединените усилия на общинска администрация и общински съвет намерихме решение. На последната сесия общински съвет одобри предложението на общинска администрация да бъдат заделени от общинския бюджет 15 хиляди лева, с които да бъдат закупени само материалите за тротоарните площи. Фирмата пое ангажимента да ги изгради за своя сметка. Както виждате тротоарите са пред приключване, а обособените зелени ивици по тях, общината ще насипе с пръст и ще бъдат затревени, така че улицата да има един съвременен, хубав, приветлив и приятен вид за живеещите тук.”

В същото време живущите около ремонтиращата се улица изразиха недоволството си от качеството на ремонта на тротоарите. Те оспорват начина за възстановяването на настилките и настояват тротоарите да бъдат изцяло с плочки.

Жител 1: ”Притеснени сме от работата, която се извършва на улица “Розова Долина”, тоест от ремонта. Ремонт, който е започнал миналата година. Той беше спрян, отново го пуснаха, имаха проблеми с това, че по проект липсваше доизграждането на тротоарите. Събираха ни, не знаем защо ни събираха, при условие, че нищо от това, което говорихме тогава не се случва точно така, както трябваше да бъде. В един момент започват да правят тротоарите. Преди да започнат да правят тротоарите, научих от интернет, че кметът е пренасочил 15 хиляди лева за тротоарите. Да се обърнем само за секунда към самия тротоар. Това са три реда плочки, сметнато 15 000 на три реда плочки са по 5000 лева на ред. Първоначалната идея на всички живущи тук в района беше целият тротоар да е твърд. В един момент кметът дойде преди няколко седмици и каза: “Ще има 30 сантиметра зелена площ и останалото ще е тротоар.” След малко пак ще се обърнем към тротоара, вече с ролетката, за да ви покажа, че първо – зелената площ не е еднаква. Тук, точно в този край мисля, че беше 74см., натам е 50см., насам е съвсем друг размер. Базата за равняване на зелената площ се започва от плочките и плочките остават 1,20 м., преко сили, тротоар. Ако на някой му харесва този начин на правене на тротоар, на нас не ни харесва. Ние искаме тротоар, в който повечето възрастни хора, вижте ги - с бастунчета, трябва да могат да се движат спокойно. Утре ние ще сме на тяхния хал, ние ще сме на тяхната възраст. Другото, което е зелена площ - кой ще я поддържа тази зелена площ? Всеки ще каже “ами живущите да си я поддържат”. Ама ние не я искаме, ние искаме тротоари! Беше ми казано, че зелената площ и тротоарите ще бъдат като в Челопеч. Да, качих снимки в интернет, за да им покажа какво е в Челопеч. В Челопеч тротоарът позволява. Там тротоарът е 3 метра – 1,20м. зелена площ, 1,50м. чист тротоар, за да ходиш спокойно. Тук няма как да се случат тези работи. Следващото, което е – не може да се вземе за база равняване на тротоар със самите огради. Оградите не са точно в една линия. Те са заварено положение. Трябваше да се вземе база тротоар. Да, ама и тротоарът е крив. От къде да се започне? Това са ни многото проблеми. То има и още много. В края, между последния ред плочки и оградите, е оставено място за бетон. Да де, ама когато е бетон на 20см. след една година се е напукал. И ядовете започват. Това ли ще е нашето строителство, което трябва да изкара поне 30-40 години? Или на 5-ата, 10-ата година ще трябва да си го правим със собствени средства? Ами не сме съгласни! Вчера съм разговарял с председателя на общинския съвет. Той каза така: “Никой не е казал. Ако бяха поискали още 5 хиляди лева за още един ред плочки, никакъв проблем, но никой не е поискал.” Не съм видял техник на общината да дойде, да погледне, да измери, да се консултира с някой от хората. Искаме да се направи като хората. Всички събрали се тук хора,  са недоволни от това, което се прави в момента. Всеки тук е оставил работата си, за да дойде днес. ”

Репортер: ”Според Вас какво е решението?”

Жител 1: “Пълен тротоар с плочки. Никакви зелени линии. Тези зелени линии да си ги направи кмета пред тях или пред общината и да си ги поддържа, защото има общински работници, които ще му ги поддържат. Тук няма кой. Тези баби по цял ден са си вкъщи. Да излезат с мотичетата ли? Или утре трябва да ги поливат? С какво? С кофите с водата? Или да ги окосят? Царевица ли ще насадим, домати ли, какво ще направим?”

Жител 2: “Имам и други съображения, които искам да изкажа. Изкопаха земята и веднага я насипаха с чакъл. Не се направи земно изпитване, за да се види тази земя позволява ли да се направи този насип с чакъл. Ако не позволява, трябваше да се валира, насипва се с чакъл и се валира. За тревните площи също, присъединявам се към неговото мнение, че не трябва да ги има. Прави се ремонт на улица, нормално е да има някъде и противопожарни хидранти, няма ги. Или ще направим улицата и после ще започнем изкопни работи за поставяне на пожарни хидранти. Улицата и тротоарът, като ги погледнеш, трябва да са от край до край с едно ниво. Ако се разходите из улицата ще видите, че самите бордюри не са на едно ниво. Тези, които трябва да са равни. Не говорим за тези, които са поставени като полегнали.”

Жител 3: “Димитър си е прав, комшията. Направо цял тротоар. Аз съм от 42 години тук, това чудо не е било, не е било. Направо циганска работа, да си го кажем. Друго не е.”

Жител 4: “Тротоар, бордюр като се прави, от тук от този край, до онзи край - на едно ниво. После с асфалта дават наклона. Тук няма такива работи. И тази улица, минете нагоре, обиколете навред. Никъде няма улица направена както трябва. Продължават да ги правят по същия начин.”

Хората се надяват, че ръководството на общината ще се вслуша в исканията им на данъкоплатци и жители на града.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален филм
  • 20:30 - Игрален филм
  • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"