Компания край Мирково представи дългосрочната си визия

 

В края на миналата седмица, в рамките на два поредни дни, рудодобивната компания оперираща основно на територията на Етрополе и Мирково – „Елаците-Мед“, проведе срещи с регионални и национални медии.

Първата среща беше организирана на територията на Рудодобивния комплекс край Етрополе. Домакини на срещата бяха Драгомир Драганов – изпълнителен директор на компанията, Стоил Димитров – генерален директор Производство, Ивайло Николов – директор Рудодобивен комплекс, Александър Григоров – директор Околна среда и води, Милена Христова – директор Човешки ресурси. Гостите бяха подробно запознати с постиженията на компанията след приватизацията, както и плановете за бъдещо дългосрочно и устойчиво развитие.

През втория ден журналистите посетиха и Обогатителния комплекс на предприятието край Мирково. Чрез обиколките и на двата комплекса гостите отблизо се запознаха с целия път от добиването на рудата до извличането на медния концентрат.

Представители на Института за пазарна икономика представиха подробен доклад за приноса на компанията „Елаците-Мед“ за социално-икономическото развитие  в района на Средногорието и Етрополе. Предприятието е един от най-големите работодатели в страната и най-големият в Етрополе и Средногорието, като през 2022 г. е осигурило работа на над 2000 работници и служители. Повече от 83% от тях са от района на Средногорието и Етрополе, 820 души от персонала са от Етрополе, но значим брой идват и от Пирдоп, Златица и Мирково, а също така Чавдар, Челопеч и Антон. Средната брутна месечна заплата в компанията „Елаците-Мед“ през 2022 г. е била 2 649 лв., което е с 50% над средната заплата в страната и с 10% повече от средната за добивната индустрия, според проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ). За двете основни професии в колектива компанията изпреварва средната работна заплата за страната със 104 % за машинните оператори и монтажистите и с 60 % за квалифицираните работници. При техниците и приложните специалисти работната заплата изпреварва средната за страната в професията с 42%.

Освен брутното си възнаграждение служителите получават и допълнителни възнаграждения на всеки три месеца, които към момента са в размер на 25%. Бонуси получават и за Великден, Коледа и Деня на миньора. Изплащат се и парични суми при раждане на дете, както и при смърт. Работниците имат сключени и допълнителни застраховки живот, 30 дни отпуск, а също така се осигурява и допълнителен отпуск на служителите, които се обучават.

Освен грижата за служителите, друг приоритет на компанията е осигуряване на дългосрочна заетост. Към момента животът на рудника е удължен до 2031 г., но вече е изготвен нов проект за удължаване до 2041 г. и е внесен за одобрение в Министерството на енергетиката. Компанията постоянно инвестира средства и в дигитализация и автоматизация на производствения процес, също така се правят и инвестиции в зелена енергия. Към момента е изградена фотоволтаична централа с капацитет 1 мегават часа на територията на обогатителния комплекс. Дружеството е в процес на проектиране и на нов фотоволтаичен парк, за собствени нужди, който ще е с мощност между 40 и 49 мегават часа.

 

Публикувана на: 2023-09-12
Добавена от: Нонка Клюнчева
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 11:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 1
 • 13:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 2
 • 15:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 3
 • 17:00 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия 1
 • 18:50 - Телевизионен сериал
 • 19:40 - Информациона емисия 2
 • 19:50 - Телевизионен сериал
 • 20:40 - Информационна емисия 3
 • 20:50 - Телевизионен сериал
 • 21:40 - Информационна емисия 4
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:30 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"