Челопешки състави се представиха на фестивали

 

Кукерски клуб „Златните кукери” и Танцов състав „Българче” при читалище „Труд и постоянство” в с.Челопеч взеха участие в  XI Кукерски празник „Февруарска плетеница” - Луковит 2024. Съставите бяха поканени като гост  изпълнители. Това съобщиха от културната институция в Челопеч.                                                                                             В съботния ден, на 24 февруари, в град Луковит и град Червен бряг кукери и танцьори пресъздадоха обичая „Сирница в Челопеч”. За да посрещнат пролетта, кукерите разлюляха своите звънци, а кукери орачи символично заораха земята да е плодородна годината. Страшните маски изплашиха злините и лошотията. Горелешки се завъртяха и  сирнишки хора се извиха. Кукери и танцьори заедно представиха традициите на Челопеч. Гостите на празника ги аплодираха и се снимаха със страшните маски за спомен. Кметът на община Челопеч Алекси Кесяков лично получи благодарности за участието на челопешките състави.

По същото време, на 24 февруари, в град Априлци се проведе дванадесетото издание на "Празника на сланината и греяната ракия". Там, по  лична покана на кмета на Априлци, Гайдарски състав „Челопешки полъх” с ръководител Стоян Маджаров, откриха празника.

Челопешките състави изказаха благодарност на община Челопеч за съдействието при участието им във форумите.

 

Публикувана на: 2024-02-27
Добавена от: Иванка Господинова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален филм
  • 20:30 - Игрален филм
  • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"