Челопешки кукери участваха на фестивала в Симитли

 

Кукерски клуб „Златните кукери” и танцов състав „Българче” от Челопеч взеха участие в традиционния фестивал на кукерските и маскарадни игри „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Фестивалът се проведе  на 13 и 14 януари в Симитли.

Златните челопешки кукери разлюляха звънците си и съвместно с танцьорите от “Българче„ пресъздадоха тематични обичаи по заораване, засяване, пролет и вечер на мегдана. Показаха посрещането на пролетта, орачи символично заораха земята да е плодородна годината, а страшните маски уплашиха лошотията и я изгониха, огънят се завъртя и се извиха заговезните кръшни хора. Оркестърът на челопешкото читалище подсили емоциите.  Кукери, танцьори и музиканти представиха традициите на Челопеч в един спектакъл, който завладя публиката и заслужено получи бурни аплодисменти. За отличното си представяне самодейците добавиха още една награда към колекцията си.

На 20-тия кукерски фестивал в Симитли взеха участие над 10 хил. участници от над 45 групи от цялата страна. Бяха представени различни герои – мечки, мечкари, старци, дяволи, булки и младоженци, както и модерни и актуални образи за маскарада.

 

Публикувана на: 2024-01-16
Добавена от: Иванка Господинова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален филм
  • 20:30 - Игрален филм
  • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"